Vállalkozói Blog

Bejegyzésünkből megtudhatod, hogy kinek jár az első házasok kedvezménye és mit kell tenned az igényléséhez, valamint, hogy 2019-ben mekkora összegben és meddig lehet érvényesíteni ezt a kedvezményt a személyi jövedelemadóból.

2019-ben tovább nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye. Az egy, valamint a három vagy több gyermek után igénybe vehető kedvezmény összege továbbra is változatlan. Az alábbiakban röviden összefoglaltuk az igényelhető adóalap kedvezmény összegét, valamint azok hatását a nettó bérre.

Sajnálatos módon nem minden érintett van tudatában annak, hogy a törvény alapján súlyosan fogyatékos személyek személyi kedvezmény címén az összevont adóalap utáni adó terhére adókedvezményt érvényesíthetnek.

2019. január 1-jétől ismét emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum. Az alábbiakban részletezzük az erre vonatkozó kormányrendelet alapján meghatározott bruttó és az ebből kiszámított nettó összegeket.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség érinti mindazokat, akiknek biztosítási jogviszonya megszűnt, vagy szünetel, valamint a kiegészítő tevékenységű (nyugdíjas) társas vállalkozókat. Cikkünkben az általános mértékéről lesz szó azon magánszemélyek esetében, akiknek az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságuk megszűnik.

2019-től változnak a nyugdíjas munkavállalók foglalkoztatásának szabályai. A változások a munkaviszony keretében dolgozni vágyó saját jogú nyugdíjasokat, valamint az őket foglalkoztatókat is kedvezően érintik. A saját jogú nyugdíjasok közé soroljuk az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, valamint a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő...

A népegészségügyileg nem hasznos élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítása, az egészséges táplálkozás előmozdítása, valamint a népegészségügyi célú programok finanszírozásának javítása érdekében alkották meg a Népegészségügyi termékadóról szóló törvényt (továbbiakban: Neta törvény). Az adó alapja a törvényben részletezett adóköteles termékek...

Bejegyzésünkből megtudhatod, hogy kinek jár az első házasok kedvezménye és mit kell tenned az igényléséhez, valamint, hogy 2018-ban mekkora összegben és meddig lehet érvényesíteni ezt a kedvezményt a személyi jövedelemadóból.

Sajnálatos módon nem minden érintett van tudatában annak, hogy a törvény alapján súlyosan fogyatékos személyek személyi kedvezmény címén az összevont adóalap utáni adó terhére adókedvezményt érvényesíthetnek.

2018-ban tovább nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye. Az egy, valamint a három vagy több gyermek után igénybe vehető kedvezmény összege továbbra is változatlan. Az alábbiakban röviden összefoglaltuk az igényelhető adóalap kedvezmény összegét, valamint azok hatását a nettó bérre.

2018. január 1-jétől ismét emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum. Az alábbiakban részletezzük az erre vonatkozó kormányrendelet alapján meghatározott bruttó és az ebből kiszámított nettó összegeket.

A munkaviszony kezdetétől számított 15 napon belül a munkáltatónak kötelessége tájékoztatni a munkavállalót a munkaviszonnyal kapcsolatos információkról. Ezek az információk a munkaszerződés tartalmát egészítik ki. A tájékoztatási kötelezettséget és annak tartalmát törvény írja elő.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megszűnését követő naptól áll fenn. A biztosítási jogviszony megszűnését (pl. munkaviszony megszűnését) követő 46. naptól keletkezik a fizetési kötelezettség, amennyiben a korábbi jogviszony legalább 45 napig fennállt.

A 2017-es év a számos egyéb adójogi változás mellett a kisadózók számára is hozott pár módosítást, amiket ebben a bejegyzésünkben foglaltunk össze. Ezen változások 2018.01.01-től lépnek hatályba.

Bejegyzésünkben a munkaszerződésről és a kötelező tartalmi elemeiről lesz szó. Ez a szerződésfajta csak munkaviszonyban foglalkoztatottakra érvényes, a megbízási jogviszony szerződésével, az egyszerűsített munkavállalók szerződésével, valamint a vállalkozói szerződéssel a későbbiekben foglalkozunk majd külön blogbejegyzések formájában.

Cégalapítás esetén fontos, hogy tisztában legyünk a különböző vállalkozási formákkal, hogy a legideálisabb társasági formát válasszuk ki és megelőzzük az esetleges későbbi kellemetlenségeket.

Ha már megvan a nagy ötlet és a kezdő tőke hozzá, jön a kérdés, na de hogyan fogjunk hozzá? Kihez kell menni? Mit kell magammal vinnem?

Kiszervezés

2017.11.07

A kiszervezés (outsourcing) alatt azt értjük, amikor egy vállalat valamelyik tevékenységét átadja egy, az adott tevékenységre szakosodott vállalatnak díjazás ellenében. Sikeres kiszervezés esetén a tevékenységet átadó és az azt átvállaló cég egyaránt profitál az átszervezésből.

Nem talált bejegyzést olyan vállalkozásával kapcsolatos témában, ami érdekelné?

Írja meg nekünk témajavaslatait az info@taxmara.hu címre.

Szeretne kapcsolatba lépni velünk?