Induló vállalkozásoknak :)

2017.11.17


Ha már megvan a nagy ötlet és a kezdő tőke hozzá, jön a kérdés, na de hogyan fogjunk hozzá? Kihez kell menni? Mit kell magammal vinnem?


Néhány praktikus tanács, hogy ne érezd magad földönkívülinek a témában...

Fontos, hogy fordulj szakemberekhez mielőtt fejest ugrasz (a cégalapításba).


A könyvelő segíteni tud neked kiválasztani az általad elmondott elképzelés alapján:

  • a főtevékenységedet, illetve egyéb tevékenységeket, melyeket fontos felvenni a tevékenységi körök közé, hogy később ne érjen meglepetés. Természetesen a későbbiek során is lehet bővíteni a tevékenységeket, ha esetleg mással is szeretnél foglalkozni.

  • Segíteni tud kiválasztani a megfelelő vállalkozási formát, hogy megéri-e rögtön KFT-t alapítani vagy elegendő-e az egyéni vállalkozás?! Számos tényező van, mely befolyásolja a döntést. A cégformákról bővebben egy másik bejegyzésünkben olvashatsz. Kattints ide a részletekért!

  • Amennyiben az egyéni vállalkozás mellett döntesz, annak elindításához nem szükséges ügyvéd. Ügyfélkapu megléte mellett már aznap elindíthatod saját vállalkozásodat illeték- és költségmentesen, bár célszerű ebben az esetben egy könyvelő jelenléte. Az egyéni vállalkozás alapításának feltételeiről bővebben itt olvashatsz. A bejelentési kötelezettséggel kapcsolatos információk egy másik bejegyzésünkben itt érhetők el.

  • Gazdasági társaság alapításához elengedhetetlen az ügyvédi közreműködés, melynek alapítása 2017.03.16.-tól szintén illeték- és költségmentesen. Az ügyvédi munkadíj itt játszik.

  • ÁFA körös vagy mentes legyen a vállalkozás?


És még sorolhatnánk a kérdéseket, melyeket fontos tisztázni egy vállalkozás elindítása előtt. Jobb felkészültnek lenni, minthogy utána sorra érjenek a meglepetések, hogy nem megfelelően lett elindítva/megalapítva a vállalkozás. Nem mindent lehet javítani rövid időn belül, ezért célszerű tudatosan hozzáállni már a legelején.


Az alapítás előtt érdemes felkeresni az illetékes önkormányzatot, hogy lesz-e valamilyen speciális bejelentkezési, adatszolgáltatási kötelezettsége a vállalkozásnak. Illetve, hogy a tevékenység megkezdéséhez milyen hatóságokat kell felkeresni, milyen engedélyeket szükséges megszerezni. Az adott önkormányzat honlapját is érdemes áttanulmányozni, mennyi minden információt tud rejteni egy jól megszerkesztett honlap.


Megalakulást követően számos teendő van szűkös határidővel ellátva, mint például bejelentkezni a NAV-hoz, az illetékes önkormányzat(ok)hoz, az illetékes kamarához, valamint a Központi Statisztikai Hivatalhoz. Tevékenységtől függően más hatósághoz való bejelentkezés is szóba jöhet.


Egy induló vállalkozás esetében felmerülhet a kérdés, hogy a tulajdonos otthonában legyen-e a székhely, vagy székhelyszolgáltatónál. Nem minden esetben jó megoldás az, hogy a lakóhelyed legyen a vállalkozásod székhelye is. A székhelyszolgáltatásról bővebben itt olvashatsz.

Vállalkozást tervezel alapítani, de nem tudod hogyan fogj hozzá? Kérj tőlünk időpontot tanácsadásra!

Vállalkozást alapítanál, viszont nem tudod hol legyen a székhelye és még könyvelő is kellene? Nálunk egy helyen megtalálod mindezt!

Természetesen a teljesség igénye nélkül íródott a cikk, ha kérdésed van fordulj hozzánk elérhetőségeinken!

Legyen Ön az első, aki értesül az újdonságokról!

Iratkozzon fel havonta egyszer megjelenő, vállalkozásoknak szóló hírlevelünkre!