Ingatlan, építési telek?

2017.12.14

Áfa szempontjából korántsem mindegy, fontos tisztázni a fogalmakat.


Lakóingatlan fogalma az Áfa törvény értelmében: lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen: a garázs, a műhely, az üzlet, a gazdasági épület.


Fontos! Alapesetben a lakóingatlan beszerzése esetén nem vonható le a felmerült áfa. Ha továbbértékesítés céljából történt a beszerzés vagy ha bizonyíthatóan az év 90%-ban bérbeadás által hasznosították, akkor megnyílik az adólevonási jog gyakorlásának a lehetősége.


Mikor Egyenes adózású? 5% vagy 27%? Mentes? Fordított?

Kövess minket, következő blogunkból kiderül :)


Építési telek fogalma az Áfa törvény értelmében: az olyan

a) telek, amely beépítésre szánt területen fekszik, az építési szabályoknak megfelelően kialakított, a közterületnek gépjármű-közlekedésre alkalmas részéről az adott közterületre vonatkozó jogszabályi előírások szerint, vagy önálló helyrajzi számon útként nyilvántartott magánútról gépjárművel közvetlenül, zöldfelület, illetve termőföld sérelme nélkül megközelíthető, és amelynek a közterülettel vagy magánúttal közös határvonala legalább 3,00 m, továbbá amely egyúttal nem minősül beépített ingatlannak,

b) telek vagy telkek csoportja, amely a nyomvonal jellegű építmények elhelyezésére szolgál (építési terület) és amely egyúttal nem minősül beépített ingatlannak;

Fontos! Az építési telek értékesítése mindig egyenes adózású ügylet az Áfa törvény értelmében.

Ingatlanokkal foglalkozó vállalkozást szeretne alapítani és még nincs könyvelője? Forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken!

Ingatlanokkal foglalkozó meglévő vállalkozásának könyvelőt keres? Kérjen tőlünk árajánlatot!

Természetesen a teljesség igénye nélkül íródott a cikk, ha kérdése van forduljon hozzánk elérhetőségeinken!

Legyen Ön az első, aki értesül az újdonságokról!

Iratkozzon fel havonta egyszer megjelenő, vállalkozóknak szóló hírlevelünkre!