KATA Kisokos II.

2018.04.15

A KATA Kisokos II. részében az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteléséről lesz szó. Számos esetben kerülhet sor a vállalkozás szünetelésére, viszont bejelentésének módja és az ezzel járó adóügyi kérdések nem mindenki számára tisztázottak. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, hogy elkerülhetők legyenek a rosszul kivitelezett szüneteltetés anyagi vonzatai.


A tevékenység szüneteltetésének bejelentése a Webes Ügysegéden keresztül történik, ami csak a vállalkozó saját Ügyfélkapu felhasználónevével és jelszavával kivitelezhető. A szünetelés a bejelentését követő naptól él. Fontos megjegyezni, hogy a szünetelés hónapjai csökkentik a rendelkezésre álló KATA bevételi értékhatár összegét. Így már egyáltalán nem olyan egyszerű a vállalkozás szüneteltetésének kérdésköre.


További szükséges intézkedések:

-     Tárgyhónapot követő hónap 12-ig a NAV-nak be kell jelenteni, hogy nem keletkezik tételes adó fizetési kötelezettség a szünetelés miatt. Ezt elég egyszer beküldeni, nem kell minden hónapban.

-    Önkormányzat felé történő bejelentés. Ha a kisadózó az iparűzési adó tekintetében is a tételes adózást választotta, akkor kevesebb adót kell befizetnie, ha bejelenti a szünetelést. Aki nem a tételes adót választotta az iparűzési adóban, annak a szünetelés bejelentése miatt záró bevallást kell benyújtania a szünetelést megelőző nappal.

-       Kereskedelmi és Iparkamara felé is jelenteni kell a szünetelést, főleg ha hosszabb szünetelést tervezünk. A kamarai tagdíj alól csak akkor lehet mentesülni, ha egész évben szünetel a vállalkozás. A szünetelés időszaka nem csökkenti a befizetendő kamarai hozzájárulás összegét.

-       Pénztárgép szünetelésének bejelentése a NAV felé, valamint a pénztárgép internetet szolgáltató felé (ha rendelkezik a vállalkozás pénztárgéppel)

-    Alkalmazottak kijelentése a vállalkozásból (ha vannak a vállalkozónak alkalmazottai), mert ha a vállalkozó szünetelteti tevékenységét, akkor ők sem dolgozhatnak.

-       Ha van vállalkozói bankszámlája az egyéni vállalkozónak, akkor a bankot is értesíteni kell a szünetelésről, de a számlát nem kötelező megszüntetni.

-    A szüneten lévő vállalkozónak egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége keletkezik szünetelése első napjától, ha nem rendelkezik más biztosítási jogviszonnyal (munkahellyel). A NAV-nak kell bejelenteni T1011-es nyomtatványon a fizetési kötelezettség kezdetét.


A szünetelés ideje alatt is beküldendő bevallások:


Úgy érzed szakemberre van szükséged vállalkozásod ügyeihez? Vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szakemberhez fordulnál!

Természetesen a teljesség igénye nélkül íródott a cikk, ha konkrét eseted van, fordulj hozzánk bizalommal, hisz számos útvesztője van ennek az adózási formának is!

Legyen Ön az első, aki értesül az újdonságokról!

Iratkozzon fel havonta egyszer megjelenő, vállalkozóknak szóló hírlevelünkre!