Turizmusfejlesztési hozzájárulás

2017.12.18

Az étkezőhelyi vendéglátás áfa kulcsának ismételt csökkentésével ( 18%-ról 5%-ra) egyidejűleg bevezetik az ún. turizmusfejlesztési hozzájárulást.


A turizmusfejlesztési hozzájárulást a kedvezményes áfakulcs alá tartozó szolgáltatások után kell számítani 2018.01.01.-től.


Kedvezményes áfa kulcs alá tartozó szolgáltatás: Étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ 55.30.1-ből).


Nem tartozik kedvezményes áfa kulcs (5%) alá a:

  • Munkahelyi/iskolai étkeztetés

  • Catering keretében nyújtott szolgáltatás


Nem tekintendő vendéglátó-ipari szolgáltatásnak a kész- vagy félkész ételek és/vagy italok olyan értékesítése, amelyet nem kísér semmilyen más kiegészítő szolgáltatás, tehát

  • a házhozszállítás

  • az elvitelre történő értékesítés (take away). → az eredeti szándék a lényeges.

Tehát nem alkalmazható a kedvezményes áfa kulcs (5%) ezekben az esetekben sem.

A turizmusfejlesztési hozzájárulás alapjába ezek az esetek nem számítandóak bele.


A turizmusfejlesztési hozzájárulás alapja a kedvezményes áfa kulcs (5%) alá tartozó szolgáltatások áfa nélküli ellenértéke.


A hozzájárulás mértéke 4%, melyet a vállalkozásra irányadó áfa bevallási időszak szerint kell teljesíteni. Abban az esetben, ha az adózó adómentes, akkor a szolgáltatásnyújtást követő év február 25.-éig köteles bevallani.


Vendéglátással foglalkozó vállalkozást alapítana és olyan könyvelőt szeretne, aki segít eligazodni az ezen területet érintő speciális szabályok között?

Úgy érzi meglévő vállalkozásának olyan könyvelőre van szüksége, aki a vendéglátással foglalkozó vállalkozások könyvelésére szakosodott?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Természetesen a teljesség igénye nélkül íródott a cikk, ha kérdése van forduljon hozzánk elérhetőségeinken!

Legyen Ön az első, aki értesül az újdonságokról!

Iratkozzon fel havonta egyszer megjelenő, vállalkozásoknak szóló hírlevelünkre!